Omega-3 Zsírsavak

Omega-3 Zsírsavak

 

Az Omega-3 többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak csoportja. Ide tartozik az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). Természetes forrásaik között megemlíthetjük a lazacot, makrélát, tonhalat, bárányt, lenmagolajat, kivit és a diót.

Esszenciális zsírsav jelzőjét azért kapta, mert a szervezet képtelen előállítani más anyagokból, ezért a szükséges mennyiséget táplálék kiegészítővel vagy például a fenti élelmiszerek fogyasztásával kell pótolnunk.

Pozitív hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre és az agy egészséges működésére is. Fogyasztása által csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye, valamint ezeknek a megbetegedéseknek a megléte esetén csökkenti az elhalálozás esélyét.

Csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét, amely az érelmeszesedésért és a szívinfarktusért felelős. Kutatások szerint akár 50%-al is csökkentheti a koleszterinszintet, valamint 45%-al a triglicerid szintet is. Emellett pedig serkenti a vérkeringést is.

Felelős az agysejtek membránjainak sértetlenségéért, a kognitív funkciókért, valamint támogatja az agysejtek növekedését.

Az Omega-3 zsírsavak minden ember számára alapvető fontosságúak. A napi szükséges mennyiség hölgyek esetén 1,1 gramm, férfiak esetén pedig 1,6 gramm.