Miért is fontosak a vitaminok?

 

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek egy ember számára.

 

 

 

 

Ez a tényező csak hatványozódik, ha fizikai aktivitást végzünk vagy rendszeresen sportolunk. Mint az előző cikkekből is kiderült az izomépítéshez több elengedhetetlen dolog is kell. Sokunk elfelejti a táplálkozásának ezt a szegmensét.  Jelenleg a mai tudomány hivatalosan tizenhárom fajta vitamint ismer el.

 

Van olyan vitamin, amit szervezetünk képes előállítani. Ilyen a D-vitamin, amely optimális esetben napsütés hatására keletkezik szervezetünkben. De az egyik legismertebb vitamint, a C-vitamint nem képes szervezetünk előállítani, viszont a legtöbb állat igen. A vitaminokat a zsírban oldódó és a zsírban nem oldódó vitaminokra osztjuk.

Többségünk észre sem veszi, hogy vitaminhiányban szenved. Pedig a kezdeti stádiumnak is vannak könnyen észrevehető jelei: fáradékonyság, emésztési zavarok valamint gyulladásokra való hajlam. Optimális esetben a vitaminszükségletünket friss gyümölcsökből és zöldségekből fedezhetjük. De ott az a bizonyos „optimális” szó. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a gyümölcsök és zöldséget vitamin és ásványtartalma az elmúlt években drámaian visszaesett, akkor értelmet nyer az előző mondat. 

 

 

 

 

Ha észben tartjuk, hogy aktív életmód és sportolás közben jelentős mértékben megnő vitaminszükségletünk, akkor nagy valószínűséggel már nem lesz elegendő az ételekből felvett vitamin menyisége. Emellett fontos szerepet játszanak a szénhidrát feldolgozásában, ellenállóbbá teszik az immunrendszerünket is. Ilyenkor jöhetnek szóba a vitaminkészítmények.

Megfelelő választás lehet a Pro Nutrition Vit-x4. Ez egy vitaminokat, ásványi anyagokat, természetes antioxidánsokat és enzimeket tartalmazóétrend-kiegészítő.

•A gondosan kiválasztott természetes növényi kivonatokon alapuló szinergikus formula véd a korai sejtöregedést okozó oxidációs folyamatok hatásai ellen.
• A specifikus hatással rendelkező emésztőenzimek kiegyensúlyozott kombinációja hozzájárul az élelmiszer komponenseinek (fehérjék,szénhidrátok,zsírok és rostok) teljes emésztéséhez.