A leptin egy hormon, ami felelős a zsírégetés irányításáért. A leptin a leptos görög szóból ered, melynek jelentése "sovány". Ha ezt a hormont tudatosan tudjuk irányítani, akkor a legjobb társunk, lesz a zsírégetés során, viszont ha nem akkor egy kiló felesleg leadása is a nehezünkre eshet. 

Mik azok a tényezők, amikkel segíthetjük a leptin termelését?

Először is meg kell értenünk a testünk működését. Nincs korlátja a zsírsejtek kialakulásának, ami azt jelenti, hogy akármennyit hízhatunk. A zsírszövet egy vésztartalék, amit a testünk szeret megtartani. Így amikor elkezdjük, megvonni a kalóriákat egy diétával vagy esetleg többet edzünk és kalóriadeficitet hozunk létre, szervezetünk pánikba esik és védekezni kezd. Elsősorban lecsökkenti a leptin termelésest, így kevesebb zsír bomlik le.

Mit tehetünk? Elsősorban ne siessünk, válasszunk következetes diétát. Edzzünk eleget, és ha lehet, mozogjunk napközben is többet. Nagy ívben kerüljük az előre csomagolt vagy gyorséttermi ételeket! A feldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségben történő fogyasztása a legfőbb oka a leptin ellenállásnak.

Mi az a leptin ellenállás? Egy folyamat, amikkor annak ellenére, hogy testünkben elég magas a leptin szint a zsírégető impulzus viszont blokkolva van, így a zsírégetés jelentősen csökken.

Ne ragaszkodjunk a megszokott dolgokhoz. Próbáljunk ki új diétát és mozgásformákat is.  Indokolt esetben tartsuk „csaló” napot, amikor többet ehetünk egészségesebb ételekből így picit átverve szervezetünket újra rávehetjük azt, hogy magasabbra emelje a leptin szintet. Vagy egy étkezést váltsunk ki egy magasabb kalória tartalmú ételre. Ingáztassuk a szénhidrátbevitelünket, ezzel a fajta diétával folyamatos „gondolkodásra” fogjuk kényszeríteni a testünket így a leptin termelésünk is magasabb lehet.

A legfontosabb tény az, hogy ne kínozzuk magunkat mindenféle buta vagy divatos diétával. Inkább válasszunk egy hozzánk illő és ránk szabott étrendet, amellyel folyamatos és maradandó eredményeket érhetünk el.