x 

A kosár üres

Termékeink

Csontritkulás megelőzése

Csontritkulás megelőzése

A csontritkulás (osteoporosis) világszerte sajnos több millió embert érint, mozgásszegény életmódra vagy helytelen táplálkozási szokásokra visszavezethetően. Csonttömegünk az életkor előre haladtával folyamatosan csökken, majd 25-30 éves kortól a csontleépítő folyamatok kerülnek túlsúlyba. Az idősebb hölgyek esetében a menopausát követő ösztrogénszint-csökkenés szintén okozhat komolyabb csontsűrűség csökkenést.

Mozgásformák hatása a csontsűrűségre

Egy új tanulmány során férfiakat vizsgáltak, melyek közül az egyik csoport komolyabb szinten kerékpározott, a másik fele pedig futó edzéseket végzett. A vizsgálat több mint 2 évig tartott, és legalább heti 6 óra edzése volt a vizsgálandó alanyoknak. A kutatók azt állapították meg, hogy a kerékpározó férfiak esetében a gerinc és a csípő körüli csontok sűrűsége átlagosan hétszeresen kisebb volt, mint a futóké, mivel lényegesen kisebb terhelés éri a csontozatukat.

Az olyan mozgásformák, amelyek nagyobb súlyterheléssel járnak, mint például a futás, ugrás, súlyzós edzés viszont már elegendő terhelést jelenthet a csontozatnak, és arra készteti, hogy lehetőségei szerint legjobban megerősítse azt. Akinek bármilyen mozgásszervi vagy egyéb okokból fakadó korlátozása van, annak a legideálisabb lehet, ebből a szemszögből a súlyemelő gyakorlatok végzése megoldást jelenthet. Tehát minden sport a maga nemében az egészségünket szolgálja, azonban nem szabad egyoldalúan sem mozognunk, lehetőségeink szerint mindenféle jellegű terhelést meg kell adnunk a testünknek.

Vitaminok és ásványi anyagok

A megfelelő kalcium-bevitel elengedhetetlen a megfelelő csontok meglétéhez, átlagosan napi szinten 500mg kalcium bevitele ajánlott, viszont fokozott szervezeti igénybevétel esetén ettől jóval többre, 1000-1500 mg-ra is szükség lehet (meglévő csontritkulás esetén, vagy várandós kismamáknak például), azonban nem szabad vele túlzásba esni. Érdemes a nap második szakaszában, illetve esti órákban bevinni a kalcium nagyobb részét, mert ilyenkor sokkal jobban hasznosul.

A D-vitamin (különösképp a D3 vitamin) is fontos szerepet tölt be, melynek ajánlott napi mennyisége körülbelül 300 NE (Nemzetközi Egység). A B6-vitamin az esetleges csontsérülések esetén javítja a regenerációs folyamatok gyorsaságát. A C-vitamin szinten fontos az egészséges csontok megőrzéséhez, melyből napi szinten legalább 500mg-ot érdemes fogyasztani.

Továbbá az alábbi ásványi anyagok megléte nélkülözhetetlen a normál csont-anyagcseréhez: magnézium, mangán, fluorid, réz.

AKCIÓS TERMÉKEK!

Figyelje hetente megújuló akcióinkat! 

Telefon: +36 30 313 7700

Rendeljen MOST Online!

Ügyfélszolgálat

H-P: 8.00 - 18.00; Szo: 9.00 - 14.00

Ingyenes kiszállítás

25.000 Ft vásárlás felett